Marleen Hendickx - Foto Daniel Niessen - 22 februari 2023

Over Marleen

Ik start vanuit iets dat ik in de wereld om me heen opmerk, waarvan ik niet begrijp waarom we dat met z’n allen zo doen of vinden. Mijn werk stelt de werkelijkheid ter discussie, met de vraag: hoe kan het beter? Zonder zelf stevig standpunt in te nemen, probeer ik de oplossing te vinden in zoveel mogelijk verschillende mensen samen te laten komen. Gedeelde grond te creëren voor opponenten om hen antwoord te laten geven op die vraag hoe het beter kan. Ik gebruik de taal van theater – stilistisch, beeldend, in beweging – om de boodschap op een andere manier te laten resoneren dan dat bijvoorbeeld een artikel zou doen. Activisme verpakt in zorgvuldig gekozen (beeld)taal.

sociaal
artistiek
maker

Ik noem me sociaal artistiek maker. Dat doe ik omdat ik projecten in de breedte opzet. Wat moet er inhoudelijk gemaakt worden? Maar ook: voor wie? Waarom is dit belangrijk? Welke vorm is daarvoor nodig? Wie kan en wil (financiële) partner zijn? Welke mensen of organisaties willen we er bij betrekken? Hoe gaan we dit doen?
Ik denk na over de opening van de voorstelling, maar ook over de opening van de vergadering met ambtenaren met wie ik dit project aan zou willen gaan.

X Y I scenefoto 1 - FOTO SJOERD DERINE

Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille, hetzelfde makerschap. Als ik echt iets wil veranderen in de wereld, gaat het om het hele maakproces, waarbij ik nadenk over al die vragen.

Ik combineer eigen projecten met projecten in opdracht. Mijn makerschap uit zich in de rol van performer en danser, eindregisseur, spreker, mentor, model en intersekse activist.

DSC06042

CV

Marleen begon als performer in het werkveld bij DOX Utrecht (Marjan Barlage en Sassan Saghar Yaghmai), nadat ze twee jaar aan de Fontys dansacademie studeerde (Tilburg, 2008-2010) en het bachelorsdiploma Theater-, film- en televisiewetenschap behaalde (Universiteit Utrecht, 2010 – 2013). Ze ontwikkelde zich tot ervaren performer bij o.a. DOX, 155, ID Theatre Company, Boys Won’t Be Boys en Stormkamer.

In 2020 studeerde Marleen af aan de opleiding Theaterdocent Verkort aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Als onderdeel van haar afstuderen maakte ze de solo X Y I en de groepsvoorstelling X Y WE, over de intersekse ervaring van haar en haar spelers. Hiermee won ze de AHK Eindwerkprijs en de Cultuurprijs van Zundert (haar woonplaats).

Na haar afstuderen werd ze gevraagd voor het Art & Society programma van de AHK, het postgraduate hounoursprogramma op het marineterrein in Amsterdam (2021). Daar kreeg Marleen de kans haar sociaal artistiek makerschap verder uit te werken, wat ze vervolgens verder in praktijk kon brengen in haar eigen campagne X Y WE en bij productiehuis Bureau Pees (o.a. Iets Met Boeren). Marleen wordt ondersteund door VIA ZUID Limburg en is actief betrokken bij Boys Won’t be Boys.