X Y WE - foto 1 SjoerdDerine

X Y WE

Maker en performer

X Y WE is een driedelige theatercampagne over intersekse. Intersekse wil zeggen dat je geboren bent met een lichaam dat niet volledig mannelijk of vrouwelijk is. De driedelige campagne bestaat uit de groepsvoorstelling X Y WE, gemaakt met 6 intersekse mensen tussen de 18 en 80 jaar, de solovoorstelling X Y I en de theatrale lezing X Y I light. Voor deze productie bestaat een aparte site.

Melk_SjoerdDerine-DSS01764

Intersekse wil zeggen dat je geboren bent met een lichaam dat niet volledig mannelijk of vrouwelijk is.

Alle voorstellingen gingen – ieder op eigen wijze – over hoe het zijn van intersekse invloed heeft gehad op opgroeien en je leven vormgeven.  De campagne was er op gericht de algehele kennis over intersekse te vergroten, het stilzwijgen daaromheen te doorbreken en te streven naar een verbod op niet medisch noodzakelijke operaties op intersekse kinderen. Dit deden  we door met de verschillende versies ook op scholen, in ziekenhuizen en voor beleidsmakers te spelen. En door een grote mediacampagne rondom de voorstellingen waarin de spelers hun verhaal vertelden.

Melk_SjoerdDerine-DSS01583
DSC06376

X Y WE en X Y I begonnen als het afstudeerproject van Marleen en zijn samen met Bureau Pees uitgebouwd tot een campagne met meer dan 100 uitvoeringen, in o.a.  ITA Amsterdam, Festival de Parade, Maas Podium, Radboud UMC en vele andere plekken. Met X Y I light speelt Marleen nog steeds, kijk hier.

 

DSC06204

Marleen won met X Y WE de AHK Eindwerkprijs 2022 en Cultuurprijs van Zundert (haar woonplaats).
Beeldmateriaal Sjoerd Derine en Rob ten Broek.