Marleen

Marleen

“Ik vind het belangrijk om het intersekse verhaal te vertellen, omdat het nog steeds zo onbekend is en ik dat heel gek vind in deze tijd.”

X Y WE - foto 7 SjoerdDerine
X Y WE - foto 5 SjoerdDerine - horizontaal

Dit is mijn verhaal

Wanneer kwam je erachter?

“Ze kwamen er bij mij achter toen ik vijf was. Mijn ouders wisten het dus vrij vroeg al. Mij hebben ze het in delen uitgelegd. Vanaf mijn tiende moest ik bijvoorbeeld hormonen gaan slikken om borsten te krijgen. Iets later vertelden ze me het hele verhaal en kwam ik er dus achter dat ik CAOS had.”

Hoe was het om op te groeien met CAOS?

“Vanuit het ziekenhuis is altijd geadviseerd om er niet over te praten. Dat vond ik wel heel moeilijk, omdat ik van nature een heel open persoon ben. Op mijn … kwam ik bij de vereniging voor mensen met AOS (DSD Nederland) en daar was het heel fijn en kon ik erover praten, maar tegen vriendinnen op school moest ik vervolgens liegen over waar ik geweest was. Dat zwijgen heeft bij mij wel veroorzaakt dat ik mezelf ging zien als een soort monster. Op mijn zeventiende heb ik het wel een paar vriendinnen verteld. Mijn ouders zaten toen in de kamer ernaast, zodat ze in konden grijpen als mijn vriendinnen rare dingen zouden gaan doen. Als ik nu daaraan terugdenk, denk ik wat dachten we nou dat er kon gebeuren.”

Wat wil je bereiken met de voorstelling? 

“Ik vind het belangrijk om het intersekse verhaal te vertellen, omdat het nog steeds zo onbekend is en ik dat heel gek vind in deze tijd. Tenminste, aan de ene kant vind ik het gek en aan de andere kant begrijp ik heel goed waarom dat is. Omdat iedereen zo geïnternaliseerd heeft dat je er niet over mag praten, waardoor het veel langer duurt voordat er meer bekendheid komt en mensen er open over durven te zijn.”

Compleet androgeenongevoeligheidssyndroom (CAOS)

Bij een complete AOS (CAOS) werken je androgeenreceptoren niet. Omdat testosteron en dihydrotestosteron hun werk niet kunnen doen ontwikkel je vrouwelijke uitwendige geslachtsdelen en heb je een vagina. Je lichaam maakt als reactie meer testosteron aan, een deel daarvan wordt omgezet in het vrouwelijke hormoon oestradiol.

dsdnederland.nl >