Koen-XYWE-2

Koen

“Ik ben er altijd heel open en eerlijk over, tegen alles en iedereen. Ik vind het namelijk belangrijk dat intersekse meer bekendheid krijgt en dat krijg je niet door er niet over te praten.”

X Y WE - foto 3 SjoerdDerine
Melk_SjoerdDerine-DSS01212

Dit is mijn verhaal

Wanneer kwam je erachter? 

“Bij mij kwamen ze erachter toen ik 32 was. Ik wilde met mijn toenmalige vrouw kinderen, maar dat wilde niet lukken. Bij de huisarts kwamen ze erachter dat ik zaadloos was en werd doorgestuurd naar het ziekenhuis. De arts zag gelijk aan mijn uiterlijke kenmerken dat ik Klinefelter zou kunnen hebben. Ik heb namelijk veel langere armen en benen, smalle schouders en brede heupen. Dat zijn allemaal uiterlijke kenmerken van Klinefelter.”

Ben je er open over in je omgeving? 

“Ik ben er altijd heel open en eerlijk over, tegen alles en iedereen. Ik vind het namelijk belangrijk dat intersekse meer bekendheid krijgt en dat krijg je niet door er niet over te praten. Ik heb laatst bijvoorbeeld gesolliciteerd bij een nieuwe werkgever, daar heb ik tijdens de sollicitatie ook verteld dat ik Klinefelter heb. En ik ben gewoon aangenomen! Het had natuurlijk ook anders uit kunnen pakken, maar dan had ik weer vijf mensen bekend gemaakt met Klinefelter. Dus eigenlijk is het alleen maar voordelig.”

Was je zenuwachtig voor de voorstelling?  

“Ik heb een flinke dosis faalangst, dus ik scheet zeven kleuren stront voor de voorstelling. Maar ja dat hoort ook bij mij. Door mijn Klinefelter heb ik ook een heel slecht geheugen. Daarom heb ik de week voor de voorstelling overal hele kleine spiekbriefjes verstopt, zodat ik overal kon oefenen. Thuis, in de auto, op het werk. Overal ben ik aan het kijken of ik mijn cues kan onthouden, mijn teksten en de muziek uit mijn hoofd kan fluiten.”

Syndroom van Klinefelter

Het syndroom van Klinefelter is een chromosomale afwijking die alleen voorkomt bij mannen. Je krijgt het als je vader of moeder je een extra X-chromosoom doorgeeft, doordat er een extra in hun zaadcel of eicel zit (fout in de meiotische deling).

cyberpoli.nl >