geert-uitgeknipt

Geert

“Ik weet eigenlijk pas definitief wat ik heb sinds een paar weken.”

Melk_SjoerdDerine-DSS00905
Melk_SjoerdDerine-DSS00918

Dit is mijn verhaal

Wanneer kwam je erachter?

“Ik weet eigenlijk pas definitief wat ik heb sinds een paar weken. Vanaf kinds af aan weet je wel dat je anders bent dan andere kinderen en moest ik ook wel naar het ziekenhuis. Maar een echte diagnose heb ik toen nooit gehad. Nu wilde ik het eindelijk eens definitief weten, dus ben ik de medische wereld weer ingestapt. De arts vertelde mij, op basis van de stukken van vroeger, dat het vermoeden toen als was dat ik PAOS had. Maar dat is mij nooit verteld.”

Ben je er altijd open over geweest?

“Nee, eigenlijk pas sinds kort. Tegen mij is nooit verteld dat ik er beter niet over kon praten. Er werd gewoon niet over gepraat. Als kind ben ik heel vaak aan mijn geslacht geopereerd, maar als ik na de operatie thuiskwam, sprak niemand erover. Niet mijn ouders, niet mijn broers en zussen. Vriendjes op school vroegen me dan of ik aan mijn knie geopereerd was. Dus ik had al heel snel door dat er niet over gepraat werd.”

Hoe vond je het om mee te doen aan de voorstelling?

“Ik vond het wel heel spannend om mijn verhaal zo open te vertellen, vooral bij de voorstellingen waar bekenden van mij kwamen kijken. Maar eigenlijk was de voorstelling voor mij al helemaal geslaagd, voordat we überhaupt begonnen. Nienke en Joyce hebben door het proces met de voorstelling namelijk hun verhaal durven delen op sociale media. Ik vond dat toch zo mooi dat zij nu niet meer met een leugen hoeven te leven. Zij kunnen nu gewoon open zijn over wie ze zijn. Ze kunnen volledig hunzelf zijn!”

Partieel androgeenongevoeligheidssyndroom (PAOS)

De klinische variatie bij PAOS is zeer groot en hangt af van de mate van ongevoeligheid voor androgenen. Afwijkingen aan de geslachtsorganen zijn vaak een indicatie voor verder onderzoek, waardoor de kinderarts de diagnose meestal vlak na de geboorte stelt.

dsdnederland.nl >