Joyce
Koen
Kato
Marleen
Nienke
Geert

XX chromosomen vormen een vrouw,
XY chromosomen vormen een man.

En toen ik vroeg, kan dan ook … zei de leraar:
Nee, dat bestaat niet.
Wij bestaan niet. Zeiden ze.
Zeg het maar tegen niemand. Zeiden ze.
Dus leven wij ongezien, ongehoord. En zijn jullie gaan geloven, dat wij niet bestaan.
Tot nu.

Melk_SjoerdDerine-DSS01719

Zes mensen, van 18 tot 80 jaar en uit alle hoeken van het land, vertellen in de voorstelling X Y WE voor het eerst hun verhaal als intersekse persoon. In Nederland zijn 190.000 intersekse mensen, in België 125.000. Allemaal mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve definitie van man of vrouw.

“Ik verliet de zaal met brok in de keel van ontroering over zoveel dapperheid, kracht en artistieke verbeelding.”

Melk_SjoerdDerine-DSS01441

X Y WE was eind november 2020 als afstudeervoorstelling te zien op de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten. De reacties waren unaniem lovend, zowel van ervaren kijkers en vakgenoten, als van nieuw theaterpubliek.

“Het zet aan het denken over alles rondom gender en sekse. Over hoe we als samenleving eerder geneigd zijn de werkelijkheid aan te passen aan ons beeld, dan andersom.”

Inventief verbeeld en passend bij de thematiek en de mensen, laten de zes ervaringsdeskundigen zich uitnodigend zien. Ze spelen, zeker. Maar ze zijn ook zichzelf. Met de juiste dosering verbeelding, humor en luchtigheid vertellen zij hun verhaal.

“Dit moet iedereen zien, dit moet naar buiten!”.

Het doel van de campagne X Y WE is het bevorderen van de emancipatie van intersekse mensen, door onder meer de kennis te vergroten over intersekse, het vaak kenmerkende stilzwijgen daaromheen te doorbreken en te streven naar een wettelijk verbod op ‘niet noodzakelijke operaties’ in dit verband. X Y WE wil de grote groep intersekse mensen in Nederland en Vlaanderen uit de anonimiteit halen.

Nu geven wij je woorden. 
Wij geven je een verhaal.

Ons verhaal.

Je mag het tegen iedereen vertellen.


Speellijst

check alle data >

X Y WE

Groepsvoorstelling

De campagne loopt ongeveer anderhalf jaar: van september 2021 tot en met december 2022. In die periode worden beide voorstellingen uitgevoerd in ziekenhuizen en andere medische centra, op scholen en in reguliere theaters.

XYWE-boeking

Boekingen

Beide voorstellingen spelen zowel in theaters als in ziekenhuizen, op medische congressen, scholen of opleidingscentra. Interesse om X Y WE of X Y I te boeken? Mail info@bureaupees.nl.

Voor uitvoeringen op scholen en medische (opleiding)centra is bij voorkeur de solo X Y I beschikbaar. Ook kunnen lezingen, presentaties of publicaties op maat worden ontwikkeld en uitgevoerd. Mail daarvoor ook naar info@bureaupees.nl.

Laat van je horen

Heb je de voorstelling gezien of van ons gehoord en wil je er iets over kwijt? Wij horen graag van je!

Stuur een bericht

Credits X Y WE

 • samenstelling en regie: Marleen Hendrickx
 • spel en teksten: X Y WE Katoo, Nienke van Dijk, Joyce Kiela, Geert de Vocht, Koen Wildenbeest, Chanel Asberg en Marleen Hendrickx
 • tekstcompositie: Jorg van den Kieboom
 • scenografie: Robin Schijfs
 • theatertechniek: Kees Theunissen / Jasper Nijholt
 • kleding: Jeanne Foesenek
 • grafische vormgeving: Tijgerbrood
 • fotografie en film: Sjoerd Derine, Rob ten Broek
 • advies en coaching: Hanna Timmers, Peter Dictus
 • tourneebegeleiding: Jos van Aert
 • productie: Bureau Pees

X Y WE is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, het Vrienden Loterij Fonds, Fonds ZOZ, Stichting Janivo, de Nederlandse Klinefelter Vereniging en L’Oréal.

Met X Y WE studeerde Marleen Hendrickx in november 2020 af aan de Academie voor Theater en Dans, verkorte opleiding Docent Theater/Theatermaker, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Deze versie van X Y WE was mede mogelijk gemaakt door DSD Nederland, Nederlandse Klinefelter Vereniging, NNID en het Bob Angelo Fonds van het COC.

De foto’s hier tonen fragmenten uit de afstudeerversies van X Y WE, gemaakt door Sjoerd Derine.